Termal transfer ribonlarının Wax, Wax Resin, Resin ve Near Edge olarak farklı özelliklere sahip çeşitleri bulunur. Ribon çeşitleri yazıcı kafasının teknolojisine göre belirlenir. Farklı marka yazıcılarda kullanılan ribon çeşitleri de farklıdır. Ribon karışımlarının özellikleri kimyasal farklılıklar gösterir.
- Wax Ribbon Karışımı: Çabuk eriyen ve düşük ısı kullanılan bu ribon karışımda %98 balmumu %2 reçine bulunur.
- Wax/Resin Ribbon Karışımı: Çabuk erimeyen bu karışım içerisinde %30 kadar balmumu (wax) ve %70 kadar da reçine (resin) kullanılır. Sentetik malzemelerde dayanıklı baskı için tercih edilir.
- Resin Ribbon Karışımı: Zor eriyen bu karışımda %98 reçine + %2 wax kullanılır. Bu karışım genellikle endüstriyel baskıda tercih edilir. Tekstil baskılarda sıklıkla kullanılan bir ribon çeşididir.
Yazıcı teknolojisine göre birbirinden farklı seçenekler tercih edilir. Ribon baskı kalitesini doğrudan etkilediğinden yazıcı kafasına göre yüksek kalitede ribon tercih etmek gerekir. Flat Head barkod yazıcı kafaları düz, Near Edge barkod yazıcı kafaları eğimlidir.
Flat Head yani düz barkod yazıcı kafaları için tercih edilecek ribon çeşitleri;
Zebra, Datamax, Intermec, Toshiba, Avery Dennison, Sato, Cab veya Argox gibi barkod yazıcı seçeneklerinin yazıcı kafası Flat Head yani düz yazıcı kafası şeklindedir. Wax ribon ve Wax-Resin ribon Resin ve D110A ribon seçeneği bu yazıcılar için uygundur.
Near Edge barkod yazıcı kafaları için tercih edilecek ribon çeşitleri;
Toshiba, Avery Dennison, Novexx gibi barkod yazıcılarda Near Edge kafa bulunabilir. Bu tarz yazıcı seçeneklerinde ise wax ribon kullanılmaz. Wax/resin, resin ve D110A ribon modellerinin kullanılması gerekir.
Ribon Kullanmanın Faydaları
Baskı kalitesini yükselten ribon aynı zamanda baskı çeşitlerinde de esneklik sağlar. Her türlü baskıyı yapmanızı sağlayan ribonlar uzun vadede iş verimliliğini arttırır. Ribon ile baskı yapmak barkod yazıcı kafasının kullanım ömrünü de uzatır.
Film ya da plastik tarzındaki hammaddelerde özellikle kazımaya dayanıklı kullanılacak ribonlar, etiket uygulamalarında kalıcı ve etkili sonuçlar alınmasını sağlar. Vellum, kuşe kâğıt baskılarda ribon kaliteli baskı almak için tercih edilir.
Ayrıca ağır yıkama testlerinde de iyi sonuç verdiğinden tekstil etiketlerinde de kullanılır. Maksimum okunabilirlik, netlik sağlayan transfer baskıda ribon kullanımı görüntü kararlığını olumlu etkiler.
Ribon Fiyatları
Ribon çeşitlerine göre ribon fiyatları da değişir. Kaliteli ribon kullanmanın faydaları oldukça fazladır. Hem baskı kalitesi mükemmel olur hem de uzun vadede maliyet düşürmek mümkün olur. Özel üretilen ribonların temel olarak iki özellikte ayrıldıkları görülür;
Sarım Yönü: Reçine tarafı içe ya da dışa sarılmış ribon seçenekleri vardır. Bazı barkod yazıcılar içe sarım bazı barkod yazıcılar dışarım ribonla çalışır.
Kuka İç Çapı: Barkod yazıcı tipine göre kuka çapı farklı tercih edilebilir Genelde kuka çapı 1 ve 0,5 olarak tercih edilir.
Yazıcı kafası teknolojisine göre yüksek kalite ribon tercihini sitemizden güvenle yapabilirsiniz. İndirim ve kampanya olanaklarımızı keşfederek az maliyetle yüksek kalitede baskılar alabilirsiniz.
Ribon Özellikleri
Ribonlar içerik, sarım yönü ve kuka çapı olarak farklı özelliklerde olabilir. İçerik olarak kimyasal bileşenlerin oranları farklı olur. Sarım olarak içe ve dışa sarım seçenekleri bulunur. Kuka çapı da barkod yazıcının kullanım alanına göre belirlenebilir.
Barkod ribon tercihi yapılırken barkod yazıcının özelliklerine, etiket özelliklerine ve istenen baskı kalitesine göre seçim yapmak gerekir. Etiketin türü, baskı yüzeyi, baskının ömrü, barkod makinesinin modeli ve markasına göre ribon özellikleri belirlenebilir. Wax ribonlar düşük ısı kullanan çabuk eriyen ürünlerdir. %98 balmumu ve %2 reçine içeriğine sahiplerdir. Daha çok ucuz maliyetli etkilerlerde tercih edilir. Maliyeti düşük, kullanışı ribonlardır. Wax resin ribonlarla plastik türevli PP, PE ve PVC etiketlere baskı yapılabilir.
Resin ve D110A ribon seçenekleri, tekstil yıkama talimatı etiketlerinde istenen kaliteyi sağlar. Wax/resin, resin ve D110A ribonlar ise özel ribonlar olarak Near Edge barkod yazıcılarda kullanılır. Barkod yazıcınızın kafa teknolojisine, basacağını etiketlerin özelliklerine göre en az maliyetle en yüksek verimi sağlayacak ribon çeşitlerinizi sitemizde bulabilirsiniz.
Ribon Kullanım Alanı Nelerdir?
Ribonun en çok tercih edildiği alan tekstil sektörüdür. Sentetik ana maddeli etiketleri basmak için resin ribon kullanılır. Sağlam ve ekonomik wax ribon kâğıt etiket baskılarında çok çeşitli alanlarda tercih edilir. Çok sağlam, özel etiket baskısı için ise wax resin ribon kullanılır. En çok raflarda, ürün etiketlerinde wax ribon kullanımı söz konusudur. Ribon 110×74 öçlülerindeki wax ribon, kâğıt bazlı etiket baskısında sıklıkla tercih edilen standart ribon çeşididir.
Transfer baskıda kullanılan film şerittir.
75, 90, 100 ve 300 metre gibi uzunluklarda ribon seçenekleri mevcuttur.
En çok satan ribon wax ribondur.
Yazıcı model ve markasına, yazıcı kafasının teknolojisine, basılacak etiket özelliklerine göre seçim yapılır.