Ribon Nedir?

0
1676
renkli ribon

    Termal baskı tekniği ile baskı yapılırken kullanılan ribon, ince bir şerit filmdir. Film katmanı, mürekkep katmanı ve koruyucu tabakadan oluşur. Ribon kullanıldığında barkod yazıcının kafa kısmı zarar görmez. Bu ürün kullanılarak basılan etiketler ise dış etkenlere karşı dayanıklı olur. Etiket baskı kalitesi de oldukça yüksektir. 

    Ribon çeşitleri içerik, kullanım amacı ve etiket türlerine göre tercih edilebilecek seçenekler sunar. Ayrıca karışımlarına ve yazıcı kafası teknolojisine göre de farklı modeller arasından tercih edilebilir. Karışımı karbon, bazı kimyasallar, reçine, balmumu bileşenlerinden farklı oranlarda hazırlanabilir. Resin yani reçine ve wax yani bal mumu ribon çeşitlerinin adlandırılmasında kullanılan ifadelerdir.

    Ribon Ne İşe Yarar?

    Barkod yazılarla termal transfer baskı yapmak için kullanılan ribon, baskıda kalite, dayanıklılık ve göründü kararlılığı sağlar. Yüzeye transferin gerçekleşmesi için barkod kafası ribondaki mürekkebi ısıtır. Sıvılaşan mürekkep baskıyı meydana getirir. Baskı yapılacak yüzeyin özelliklerine göre ribon karışımında bulunan reçine ve bal mumu oranları değişir. Örneğin; kağıt türevli etkilerlerde wax ribon kullanılırken plastik türevli PP, PE ve PVC etiketler için wax / resin ribon kullanılır.

    Ribbon Nerede Kullanılır?

    Baskı maliyetini düşüren wax ribon çok geniş alanlarda etiket baskı için tercih edilir. Market raflarındaki ürünlerdeki etiketler genellikle wax ribon baskıyla uygulanmış etiketlerdir. Çok dayanıklı olan resin ribon ise konfeksiyonlardaki baskılar için sıklıkla kullanılan bir ribon çeşididir. Sentetik yüzeyler üzerine kaliteli baskı alınmasını sağlar. 

    Wax ribon kuşe, vellum, termal transfer veya karton gibi birçok baskıda kullanılabilen ekonomik ve kaliteli bir baskı çözümüdür. Siyah ve renkli seçenekleri de bulunur. Etiketlere siyah ya da renkli barkod baskı yapılmasını sağlayan ribon seçenekleri vardır. Polietilen, polipropilen, data PE kağıtlara baskı yapmak için wax ribon tercih edilir, bu da onu en sık tercih edilen seçenek haline getirir.

    Ribon Nasıl Takılır?

    Yazıcı marka, model ve kafa teknolojinse göre ribon seçimi ve ribon takma sistemi değişebilir. Barkod yazıcınızın marka ve modeline göre talimatlara bakmak en iyi yöntem olacaktır. Genel olarak yazıcı kapalıyken gerçekleştirilmesi gereken işlemde yazıcı açılır, kafa altındaki film şerit kısmına ribon yerleştirilir. 

    Her yazıcının marka ve modeline göre teknik aksamı farklı olacağından film şeridi yani ribonun takılma sistemi de farklı olacaktır. En doğru yol, marka ve modelin verdiği talimatları izlemektir.

    Siyah Ribon Nedir?

    Ribonlar etiketler üzerine baskı alınmasını sağlayan ana mürekkebi sağlar. Bu mürekkep siyah olduğunda baskı klasik, beyaz üzerine siyah baskı olur. Siyah ribonlar etiket baskılarda en çok tercih edilen seçeneklerdir. Bazı yazıcılar sadece siyah ribonla çalışır. Bazı yazıcılar ise renkli baskı da yapabilir. Renkli ribonlar ise her renk etiket baskısı yapma imkânı sunar. Etiketleri reklam aracı olarak kullanmak isteyenler, renkli ribonlarla baskı alabilmektedir.

    Click to rate this post!
    [Total: 1 Average: 5]

    CEVAP VER

    Please enter your comment!
    Please enter your name here