Günümüzde barkodlar, ürünlerin tanınabilmesi ve iş süreçlerinin sistematik olarak işleyebilmesi açısından sıklıkla kullanılan bir sistemlerdir. Barkodlar, numaralardan, ince ve kalın çizgilerden oluşur. Geçmişi 1940’lı yıllara kadar dayanan barkodlar birbirine benzer görünse de aslında her biri eşsizdir.
Oluşturulan barkodlar, barkod okuyucuları tarafından okunabilir. Her türlü ticari mal üzerine konulan barkodlar ilgili mala ait birçok bilgiyi içerir. Barkod numarasını ithalatçılar, üreticiler, dağıtıcı firmalar, mağazalar, marketler, internet satış siteleri veya ticari ürün satan kuruluşlar alabilirler.
Barkod Numarası Nedir?
Barkod numaraları genel olarak beyaz zemin üzerine, siyah kodlar, çizgiler olarak tasarlansa da bu bir zorunluluk değildir. Klasik barkodlar, dikdörtgen bir şekilde tasarlanır. Beyaz bir zemin kullanılır. Birbirine paralel olan farklı genişlikteki çizgilerden oluşan bir semboldür. Her bir sembol bir numarayı ifade eder ve bu numarada tanımlanmış bir ürüne ait tüm bilgileri içerir.
Barkodlar üzerinde yer alan ilk üç rakam ülke kodudur. Sonraki 4 rakam ilgili ürünün üreticisi olan şirketin kodudur. Sonra gelen 5 rakam ise ürüne ait bilgileri içerirken son rakam ise kontrol kodudur.
Barkodlar sayesinden ürünlerle alakalı veri girişleri daha hızlı olur. Günümüzde kıyafetlerden gıdalara, kitaplardan belgelere, ilaçlara yani neredeyse kullanılan her üründe barkod numaralarını görmek mümkündür.
Barkod Tipleri Nelerdir?
Ülkemizde birçok barkod türü bulunur. En sık kullanılanlar şu şekildedir:
- EAN13 barkodu,
- Codel128 barkodu,
- Code 39 barkodu
- ITF barkodu,
- EAN8 barkodu,
- UPC barkodu
UPC barkodu, EAN ve ITF barkodları sadece rakam içerir. Codel 128 ve Code 39 barkodları ise özel işaretleri, rakamları ve harfleri göstermek için kullanılır.
UPC tipindeki barkod numarası; Kanada ve Amerika Birleşik Devletlerinde satılan ürünlerde kullanılır.
ISBN, JAN, EAN tipindeki barkod türleri ise Avrupa ve Japonya’da satılan ürünlerin üzerinde kullanılır. Aynı zamanda da dünyanın her yerinde satılan kitapların üzerinde kullanılır.
ITF tipindeki barkoda türleri kargo kutuları gibi çoklu ambalajlarla satılan ürünlerin üzerinde bulunur.
EAN 13 barkod ise Avrupa ve Türkiye’de satılan ürünlerde bulunur.
Kendi Barkodunuzu Nasıl Oluşturursunuz?
Kendi barkodunuzu oluşturmadan önce bir firma kodu almanız gerekir. Firma numarası almak için ise Milli Mal Numaralama Merkezine (MMNM) üye olunmalıdır. Buraya üye olan tüm firmalara EAN-UCC numarası verilir. Bu özel bir numaradır ve sadece ilgili firmaya aittir. Başka bir firma tarafından kullanılmaz.
Milli Mal Numaralandırma Merkezine üye olmak için belli bazı evrakların hazırlanması gerekir. MMNM’nın sitesinden bu evraklar kolaylıkla öğrenilebilir. Türkiye’de kullanılan standart barkod türü EAN 13’tür.
Firmanıza ait kodu aldıktan sonra barkod oluşturma programı yardımı ile ülke, firma ve ürün kodunu içeren size özel barkodları oluşturabilirsiniz. Ayrıca barkod oluşturmak için bu alanda çalışan yazılım firmalarıyla da iletişime geçebilirsiniz. Ancak ürünlerinizin sayısı az ise ya da Word tarzındaki programlara hakimseniz kendi firmanız için de barkod oluşturabilirsiniz. Ama çoklu barkoda ihtiyacınız varsa bu tarz barkodları oluşturma sürecinde barkod oluşturma programlarından yararlanmak daha işlevsel ve hızlıdır.
Barkodunuzu oluşturduktan sonra basılma yöntemine karar vererek ürünlerinizde kullanabilirsiniz. Baskı yöntemi; ürünün şeklinden ambalajına, kullanacak barkod çeşidine göre farklılık gösterir.